Късната номинация на Цецка Цачева е била грешка, призна Цветан Цветанов

По думите му това е дало храна за "лъжливи новини", които са навредили на кампанията на ГЕРБ

22.01.2017 | 10:00 Редактор: Мария Аладжова
Късната номинация на Цецка Цачева е била грешка, призна Цветан Цветанов

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов отчете като грешка късното номиниране на Цецка Цачева, което е довело до загубата на кандидата на ГЕРБ и е дало възможност за спекулации в медиите. По думите на Цветанов заради такива "лъжливи новини" Цачева не е спечелила битката срещу основния си опонент Румен Радев.

"Късното обявяване на г-жа Цецка Цачева и вицеадмирал Пламен Манушев определено не дадоха този импулс на кампанията", призна Цветанов на Националната среща на ГЕРБ,  на която ще се определи посоката за предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Според него това, че ГЕРБ е започнала позитивна кампания за държавен глава, без да е ясен кандидата, не е дало очакваните резултати.

"Започнахме обявяването на слогана ни, но без да сме обявили кандидатите си, което също под една или друга форма даде възможност в медийното пространство да се направят много спекулации и много различни внушения. Трябваше действително за кампанията да бъдем готови и да можем да стигнем до всички тези, които искаха да се срещнат с нашата кандидат-президентска двойка", отчете той, но чак след като ГЕРБ понесе първата си загуба на избори.

Според него важното е било, че когато е била обявена кандидат-президентска двойка около 65% от членове и симпатизанти на ГЕРБ са одобрявали решението.

"Затова основният акцент на цялата предизборна кампания беше да можем да мотивираме нашите структури и твърди ядра, за да може действително да стигнем до 85% от нашите членове и симпатизанти, които да дадат подкрепата си за кандидат-президентската двойка" коментира Цветан Цветанов.

По думите му този процент съответства на резултата на първи тур от президентските избори.

В същото време Цветанов постави за цел на предсрочния вот ГЕРБ да събере поне над 1 милион гласа като цел, за да има комфорт при следващо управление.

От проведеното вътрешноструктурно онлайн запитване ставало ясно, че ГЕРБ твърдо трябва да провежда срещи "лице в лице" с кратки и ясни послания към хората.

Той увери, че винаги досега ГЕРБ е залагала на честна, отговорна и позитивна кампания, но пък сподели, че към настоящия момент явно това не е най-работещия вариант.

"В една кампания вече да има сериозен политически популизъм. Ние като партия не можахме да представим силните страни на нашите секторни политики", посочи Цветанов и допълни, че в кампанията от ГЕРБ е трябвало да бъдат постоянно в обяснителен режим, заради лъжливи новини в публичното пространство.

По думите му най-сериозното предизвикателство е активното използване на силата на онлайн и социалните мрежи, за да се общува с всички българи, а ГЕРБ не са го използвали.

Цветанов поясни, че всяка една политика трябва да има много ясни послания, които трябва да бъдат ясни и разбрани. Той даде пример с протестите срещу мигрантите в столичния квартал  "Овча Купел" и  в Харманли, с които се е играло със страховете на хората.

"След като мина кампанията веднага спря. Създадоха се планове за действие на наши политически опоненти с подобни нечисти намерения", коментира Цветан Цветанов.

"По време на цялата кампания не можахме да обясним защо разменихме Ирина Бокова с подкрепата на Кристалина Георгиева, а поне в малките населени места БСП на всяко едно събиране започваха и завършваха точно с това говорене", допълни Цветан Цветанов.

Според него опонентите на ГЕРБ рушат всичко постигнато от ГЕРБ в онлайн изданията и в групи в социалната мрежа Facebook.

По думите му е имало фалшиви тролове и даде за пример, че след полагане на клетвата на Румен Радев като президент руската медия РИА Новости е обзела цялото медийно пространство.

"Никой не си направи труда да каже откъде идва тази новина. Тази новина първоначално излезе от една съседна балканска държава", коментира той.

Според него така се създава погрешно впечатление, че в България някой подготвя или иска да протестира срещу легитимно избраният президент на страната.