България има нов президент

Румен Радев и Илияна Йотова се заклеха в НС

19.01.2017 | 10:19 Редактор: Мария Аладжова
България има нов президент

От днес България има нов президент. Новоизбраният държавен глава Румен Радев и вицето му Илияна Йотова положиха клетва пред Народното събрание в присъствието на Негово Светейшество патриарх Неофит.

"Заклевам се в името на Република България, да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа", обеща Радев, а след това целуна ръката на патриарха и кръста, оставен до него.

Вицето му също се закле да се ръководи от "интересите на народа" и получи благословията на патриарха, но само се здрависа с него, а не му целуна ръка.

Той и Илияна Йотова влязоха в пленарна зала под аплодисментите на депутатите. Още на входа на парламента официалните лица бяха посрещнати от представителна гвардейска рота.

Радев влезе през парадния вход на Народното събрание, придружен от съпругата си Десислава Радева. Йотова също беше със съпруга си.

На церемонията, която започна с химна на България и на ЕС, присъстваха президентите Петър Стоянов, Георги Първанов, Росен Плевнелиев и вицето му Маргарита Попова, премиерът в оставка Бойко Борисов, министри от кабинета в оставка, членовете на Конституционния съд, председателите на ВАС, ВКС, ВСС, главният прокурор Сотир Цацаров, омбудсманът Мая Манолова, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на дипломатическия корпус, висши военни, на държавни институции, на регистрираните в България вероизповедания, сред които главният мюфтия Мустафа Хаджи.

Решението на ЦИК, с което Радев е обявен за петият президент на страната, беше прочетено от шефката на парламента Цецка Цачева, която беше основният му опонент на изборите за държавен глава, но загуби от него на балотажа на 13 ноември.

Официалното встъпване в длъжност на Радев и Йотова пък е насрочено за 22 януари с военна церемония.

Официалните гости на двете церемония са около 400. Радев е петият демократично избран президент на България.

След демократичните промени в страната през 1989 г. изборът на държавен глава е регламентиран в конституцията, приета от седмото Велико Народно събрание на 12 юли 1991 г.

Първият държавен глава Желю Желев, взе властта на „Дондуков“ 2 на 19 януари 1992 г. Следващите президенти бяха Петър Стоянов, Георги Първанов, който изкара два мандата като държавен глава, и Росен Плевнелиев, от когото Радев ще поеме президентската институция.