В София: Над 150 сигнала за замръзнали инсталации и водомери от събота до днес

Случаите са предимно на замръзнали сградни инсталации, съобщиха от "Софийска вода"

11.01.2017 | 16:25 Редактор: Мария Аладжова
В София: Над 150 сигнала за замръзнали инсталации и водомери от събота до днес

Над 150 сигнала са получени в "Софийска вода" от абонати, чиито инсталации или водомери са замръзнали заради ниските температури. Подадените сигнали са от събота до днес.

Случаите са предимно на замръзнали сградни инсталации, разказа Валентин Милушев, който е стратегически мениджър в отдел "Управление на мрежите" в дружеството.

Екипи на "Софийска вода" се отзовават на всички сигнали, а ангажимент на собствениците е да подготвят инсталацията след водомерния възел. Ако има проблем в тази част, отстраняването му е за тяхна сметка. Независимо, че не е задължение на компанията, оттам съдействат на възрастни хора и на абонати в отдалечени места, каза Милушев, цитиран от БНР.

Най-добрият начин за предпазване на инсталациите в необитаеми сгради е водата от тях да бъде източена, съветват от "Софийска вода".

Има и случаи на замръзнали инсталации в обитаеми сгради - например в жилищни блокове, в които хоризонталната водопроводна инсталация минава през мазетата.

Ако има липсващи или счупени прозорци в мазетата, те трябва да бъдат сменени. Същото се отнася и за водомерните шахти в къщите с дворове - желателно е те да се поддържат сухи и изолирани. 

От "Софийска вода" временно са преустановили плановите ремонтни дейности. 

Днес следобед и вечерта се очакват нови снеговалежи, които ще продължат до утре. Максималните температури на повечето места ще бъдат между минус -4°C и 1°C.