България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бургаска област - отново в снежен капан

Без електрическо захранване са 117 населени места в страната

11.01.2017 | 08:41 Редактор: Ирина Георгиева
Бургаска област - отново в снежен капан

Остава усложнена обстановката в област Бургас. Достъп до града има през обходния маршрут Елхово-Средец-Болярово, а в момента се работи по отварянето на направлението Бургас-Слънчев бряг.

Това съобщи регионалният министър в оставка Лиляна Павлова на извънреден брифинг на АПИ.

"Предстои отварянето на участъка за Бургас от Петолъчката до главния път и надявам се малко по-късно АМ "Тракия" по този участък", добави министър Павлова.

Всички магистрали в България са обработени, отворени и проходими с изключение на участa Карнобат-Бургас от АМ "Тракия", уточни регионалният министър.

Участъкът от Варна до Шумен на АМ "Хемус" също е отворен за движение, заяви министър Павлова. По думите й усложнена остава обстановката във варненската община Долни Чифлик.

"Ситуацията в Добрич също се подобрява. Отваряме пътя Добрич-Варна", коментира министър Павлова.

Без електрическо захранване са 117 населени места в страната, заяви енергийният министър в оставка Теменужка Петкова. По думите й засегнати са 22 900 абоната.

"На територията на ЧЕЗ няма населени места без електрическо захранване, на територията на EVN 69 са населените места без електрическо захранване, съответно засегнати са 11 300 абоната. На територията на Енерго-ПРО 48 са населените места без електрическо захранване - засегнати са 11 600 абоната", уточни тя.

Натоварването на системния енергиен оператор е нормално, подчерта министър Петкова. Няма проблеми с топлофикационни дружества.

За изминалите 24 часа са станали 4 тежки пътни произшествия, коментира и  началникът на "Пътна полиция" главен комисар Николай Николов. По думите му обстановката е сравнително спокойна. Имало е стотина сигнала, от коли са изведени 62 души.

Българската армия ще се включи много по-усилено при почистването и подпомагането за възстановяването на електричеството при засегнатите места, посочи той.

Вятърът ще затихва, а валежите ще спират. Това прогнозира от своя страна проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ към БАН

"В Югоизточна България следобед пак ще има нахлуване на по-студен въздух и валежи. Утре ще има затопляне и изясняване. Валежите ще спрат. В петък затоплянето ще продължи. Вятърът ще стана южен. В събота ще премине нов студен фронт. Първо ще бъде дъжд, а после ще застудее, което означава, че ще има заледяване, а след това ще бъде покрито със сняг. Предполага, че до вторник вечерта валежите ще спрат", добави той.