Бялата приказка в Гърция създава усложнения и там

Очакванията на синоптиците е снеговалежът да продължи

10.01.2017 | 17:20 Редактор: Ирина Георгиева
Бялата приказка в Гърция създава усложнения и там

Дебела за стандартите на южната ни съседка снежна покривка покри столицата Атина и околностите. Един от символите на Атина като Партенона, арката на Адриан и храмът на Зевс осъмнаха затрупани със сняг в ранните часове.

Жители на гръцката столица излязоха с метли и лопати, за да почистят тротоарите пред своите домове.

Общинските власти отвориха приюти за възрастни и бездомни хора като отправиха призив към хората да останат по домовете си и да излизат само при крайна необходимост.

В цялата област Атика, движението по основните пътни артерии беше затруднено. Част от пътищата са проходими при зимни условия, а други са затворени. Властите предупредиха шофьорите да оборудват гумите си с вериги.

Спряно е движението на товарни автомобили над 3,5 тона на част от пътя между Атина и Тива. 

Очакванията на синоптиците е снеговалежът да продължи, да бъде интензивен не само в континенталната част, но и по островите.

Сняг затрупа палатковите лагери на бежанците именно по гръцките острови. Ситуацията е особено тежка в лагера Мория на остров Лесбос, където температурите паднаха до -5 градуса. 

Ситуацията е затруднена и на островите Самос и Хиос, където десетки бежанци живеят на студено и без отопление. 

Оранжев код за виелици и жълт за валежи от сняг има и в Румъния. Предупреждението е в сила от тази вечер и ще бъде до утре вечерта.

Студеното време взе две жертви в Арджеш. 

Ваканцията на учениците беше удължена до понеделник.

В Олтения, Молдова, Трансилвания и Марамуреш се очаква температурите да паднат до -29 градуса, а скоростта на вятъра да достигне до 80 км/час.