Стотици със счупени крайници заради заледяванията

Не слагайте топли компреси и лук на нараненото място, а потърсете лекарска помощ, съветва проф. д-р Асен Балтов пред Bulgaria ON AIR

09.01.2017 | 08:29 Редактор: Тодор Петров
Стотици със счупени крайници заради заледяванията

Ниските температури и заледяването на улиците превърна придвижването в истинско предизвикателство. Стотици хора напълниха болниците със счупени и наранени крайници.

"630 пациенти са преминали през "Пирогов", а около 120 са приети с различни счупвания на крайниците, таза и големите стави - това са сериозните случаи. Най-често тези хора са в активна възраст от 30 до 55 години. Има и възрастни пациенти, които са паднали вкъщи", обясни пред Bulgaria ON AIR проф. д-р Асен Балтов - началник на Първа травматологична клиника.

Той добави, че най-често случаите се дължат на нелепо падане навън, което следва от недобре почистените улици. По думите на д-р Балтов те не са достатъчно сигурни за пешеходците.

Шефът на Първа травматологична клиника подчерта, че ако има болка, която продължава 10 минути след падането и се наблюдава оток, трябва да се потърси лекарска помощ. Д-р Асен Балтов насърчава хората да не слагат топли превръзки и компреси, както и нарязан лук на нараненото място. 

"Напротив - слага се студено, лед и до най-близката болница за лечение", категоричен е специалистът.

Той отбеляза, че вече повечето хора максимално бързо отиват да бъдат прегледани при специалист. Впечатлението му е , че поведението на хората при падане е адекватно.