Рибари блокираха пристанището във Варна в знак на протест

Недоволството им е продиктувано от нова заповед на ИАРА за улова на риба

05.01.2017 | 19:00 Редактор: Тодор Петров
Рибари блокираха пристанището във Варна в знак на протест

Над 30 рибарски корабчета блокираха варненския залив и пристанището в знак на протест. Двучасовото шествие беше насочено срещу политиката на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. 

Рибарски кораби от Варна, Балчик, Каварна и Бяла се събраха в канала море-езеро във Варна, за да изразят недоволството си от работата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. 

"Грешно тълкуване на министерска заповед от страна на ИАРА е основна причина за протеста ни", посочи протестиращият Емил Милев. 

Според тази заповед от 15 септември до 15 декември рибарите имат право да ловят преходни пасажни видове. Така рибарите нямат право да ловят сафрид, чернокоп и барбун – основният им улов през есента. 

Протестиращите обясниха, че когато на един риболовен кораб бъде съставен акт, с него идва и наказателна точка. Според наказателните точки получава ограничение да работи с определени видове риби, а след това корабът се спира за месеци. 

Директорът на ИАРА Валентин Вълков обаче е категоричен ,че няма да уволнява служители си под натиск, защото причините за недоволството на рибарските сдружения са други. 

Във Варна с промишлен риболов се занимават около 50 кораба, а в цялата страна са не повече от 120. Това е трети пореден протест на рибарите, които заплашват, че ако и сега няма реакция ще обявят гражданско неподчинение. 

Конфликтът започна още в средата на декември, когато рибарите от Балчик първи поискаха оставки на служители в изпълнителната агенция. Два дни по-късно простести имаше и в Бургас. От бранша обвиниха ръководството на агенцията в некомпетентност, а инспекторите - в тормоз.