Рибари заплашват да затворят пристанищата

Продължава протестът на бранша, искат уволнението на директора на ИАРА

22.12.2016 | 18:50 Редактор: Жанета Нейкова
Рибари заплашват да затворят пристанищата

Рибари заплашиха с поетапно затваряне на пристанищата в морето. Това ще стане, ако Министерството на земеделието не уволни директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Бургас и не се промени спешно законът.

Над 200 рибари от цялото черноморие поставиха своите проблеми пред ресорния заместник-министър на земеделието. Те обвиняват агенцията в превишаване на правомощията, а служителите в некомпетентност. Пред зам.-ресорния министър по земеделието рибарите поставиха своите проблеми, а собственици на риболовни кораби се оплакаха, че само за седмица са им съставени пет акта за нарушение, което им е отнело правото да кандидатстват за квоти за улов на калкан и така са обречени на фалит.

Рибарите изпратиха декларация и до министъра на земеделието с конкретните си искания. 

"Във Варна ще запушим пристанищата за 2-3 часа, след това и Аспаруховия мост. Явно трябва да стигнем до крайни стачни действия, за да бъдем чути. Ще го направям навсякъде - Варна, Балчик, Бургас" - това каза Емил Милев, представител на протестиращите.

"За момента не мисля, че в Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури трябва да се предприемат кадрови промени. По отношение на конкретните обвинения, взели сме необходимите мерки и действия, но не мисля, че под натиска на бранша следва да бъдат решавани кадрови проблеми", това коментира Свилен Костов, представител на агенцията.