Увеличават се случаите на домашно насилие в България

Най-голям е броят на малтретираните жени в Пловдив

31.12.2016 | 16:48 Редактор: Ирина Георгиева
Увеличават се случаите на домашно насилие в България

Случаите на домашно насилие в България се увеличават. Най-голям е броят на малтретираните жени в Пловдив. Там за последната година са регистрирани 420 случая на насилие. По този повод младежи решиха по нестандартен начин да насочат вниманието ни към проблема - като разказаха 16 истински човешки съдби върху 16 фланелки.

"Ние казваме "Не" на насилието"

Доброволци от Пловдив облякоха тениски, на които са изписани реалните истории на жени, пострадали при насилие. По този начин те се стараят да направят съпричастни с проблема по-голям брой хора.

"Това са историите на много хора, които са пострадали и които са били жертви. Надяваме се това да достигне до повече и повече жертви на домашно насилие, за да може този проблем да бъде изкоренен", заявих организаторите.

"Именно, когато ние видяхме тези фланелки, осъзнахме колко голям е проблемът и че той съществува. Хората подминават, четат фланелките и питат как да предоставят помощ", добавиха те.

Данните показват, че случаите на насилие стават все повече като освен жени, често малтретирани са и мъже в домашни условия. Увеличава се и броят на хората, които не мълчат за проблема, а търсят съдействие и подкрепа.

"Град Пловдив води в първенството по подадени жалби за малтретирани жени, а това е драматично и трагично", казаха от организаторите.

В центъра на Пловдив младежите раздадоха брошури и лентички от кампанията на десетки пловдивчани. Според тях насилието над хора е сериозен проблем, на който трябва да се даде гласност.

"Да не се страхуват и да търсят помощ. Докато ги пишехме, осмислихме сериозността на проблема и почувствахме, че сме на правилния път и трябва да продължаваме със същата енергия и желание", споделиха организаторите.

Организаторите съветват всеки станал жертва на домашно насилие да потърси закрила от отговорните институции.