Конфискуваха и умъртвиха четири 6-месечни кончета

Според БАБХ животните са превозвани без да бъдат спазени ветеринарните изисквания

30.12.2016 | 21:00 Редактор: Жанета Нейкова
Конфискуваха и умъртвиха четири 6-месечни кончета

Четири 6-месечни коня бяха умъртвени заради липсата на документи. Животните са конфискувани от Агенцията по безопасност на храните след проверка на пътя. Няколко дни природозащитници са опитвали да разберат какво ще се случи с животните и дали могат да бъдат спасени.

Преди 10 дни природозащитници се обаждат на Боян Минков с молба  да осинови четири коня - във видинското село Стакевци, където отглежда и други коне. Животните се продавали в Калофер във ферма за развъждане на породата "Каракачански коне":

"Моите приятели се опасяваха, че продавайки ги на някакви хора, могат да попаднат в недобри ръце и да бъдат измъчвани", споделя Боян Минков. 

Боян се съгласил и поел транспорта им от Калофер до Стакевци. Бусът, с който се транспортират е спрян за проверка от полицията, а животните са иззети заради липса на документи:

След случило се Боян и приятелите му се опитвали многократно да разберат от Агенция по безопасност на храните какво се случва с животните:

"Представихме документи на родителите на кончетата, защото те са с родословие. Самите кончета не са чипирани, защото не са навършили 1 година - срока за чипиране. Да, наша грешка е, че пътуваха без документи - но това е административна грешка и подлежи на глоба, а не да се убива животното", категоричен е Минков. 

Няколко дни след случилото се бъдещият осиновител разбира, че животните са умъртвени:

"Те (Агенцията - бел.ред) ни подвеждаха през цялото време. Казваха "няма проблем, няма страшно, да си дойде началника, нищо няма да им се случи" и ги убиха. Не знам кое наложи това", опитва се да разбере Боян. 

От Агенцията по безопасност на храните обясниха, че животните са превозвани без да бъдат спазени изискванията в Закона за ветеринарно-медицинска дейност: С транспортно средство, което не е предназначено за това, без никакви документи и без идентификационна маркировка.  

За нарушенията е предвидена глоба - от 300 до 500 лева. Освен санкцията обаче, Законът предвиждал и конфискуване на животните и насочването им към кланица, ако има гаранция за здравния им статус. Ако такава гаранция липсва - те се евтаназират по хуманен начин.