Цветанов: Премиерът ще бъде излъчен от РБ

От ГЕРБ са готови да дадат министри за ново правителство

19.12.2016 | 14:53 Редактор: Мария Аладжова
Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR

Има възможност ГЕРБ да дадат министри за ново правителство в рамките на този парламент.
 
Това обяви шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов след края на първите официални преговори за съставяне на правителство с мандата на РБ. Те се състояха в парламента между ръководството на ГЕРБ и лидерите на РБ и ПФ. В разговорите, въпреки очакванията, не участва премиерът в оставка Бойко Борисов. 
 
Цветанов обяви вероятността ГЕРБ да даде министри за новото правителство два дни, след като премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че партията му би подкрепила кабинет на РБ, но не би излъчила хора в него.
 
"Премиерът ще бъде излъчен от РБ и ще бъде подкрепен с консенсус от всички групи в мнозинството", каза още Цветанов, цитиран от Dnes.bg.
 
От изявленията след срещата обаче стана ясно, че преговорите са в начална фаза и разговорите за имена на министри и премиер са далеч.
 
"Това беше първа официална среща, на която бяха дискутирани част от секторните политики. Работни групи продължават своята работа в днешния и в утрешния ден, утре смятам, че ще имаме повече яснота за възможността да имаме правителство", каза Цветанов.
 
На въпрос дали Патриотите ще се включат в новото правителство, съпредседателят на групата на РБ Найден Зеленогорски обяви, че това е следващ въпрос. По-рано днес един от лидерите на ПФ Валери Симеонов излезе от преговорите с думите "Изгониха ни".
 
"Първо работим върху програмата, смятаме, че имаме значителен напредък, работните групи докладваха, утре ще се напаснат нещата. Не можем да говорим за правителство и състав преди да сме уточнили, че се базираме на тази програма, че сме определили ясни приоритети, които сме фиксирали с конкретни срокове”, каза и Зеленогорски.
 
И той обясни, че след това ще дойде моментът да се говори за министър-председател и за конкретни министри.
 
Въпреки привидното съгласие по приоритетите стана ясно, че ГЕРБ и РБ продължават да са на различни позиции по въвеждането на мажоритарния избор.
 
Хората на Борисов искат 100% мажоритарен вот както бе гласувано на референдума. Реформаторите обаче смятат, че това би било вредно за демокрацията и настояват за смесена избирателна система.
 
"Ще има дискусия, смятам, че това не ни отдалечава от възможността да имаме правителство", каза Цветанов и допълни, че в момента има ясно изразено парламентарно мнозинство, което търси пресечната точка, около която да се обедини. ”Има още път да се извърви”, коментира след разговорите Цецка Цачева, която е част от Изпълнителната комисия на ГЕРБ.
 
Здравният министър в оставка Петър Москов, който също участва в преговорите, потвърди, че те продължават. Според него ГЕРБ и РБ очакват подкрепата на Патриотичния фронт. Патриотите продължиха със совалките с РБ и ГЕРБ и след официалните преговори, но запазиха мълчание след тях.  Според Найден Зеленогорски пък най-добре би било да остане сегашната формула – коалиция между РБ и ГЕРБ и подкрепа от ПФ.
 
Москов коментира и новината, че е изключен от ДСБ.
 
"През 2016 година някои хора смятат, че само заради различно мнение могат да се върнат през 1917 година”, каза той и допълни:. "И сега, когато се обадя на семейството ми, какво да им кажа, ще ме интернират ли?"