Изтеглят още 2 цистерни от Хитрино, сред тях и най-опасната

Денят, в който жителите ще имат достъп до мястото, ще се определи от времето, в което ще се справим с тази задача, каза Румяна Бъчварова

19.12.2016 | 08:51 Редактор: Луиза Божинова
Изтеглят още 2 цистерни от Хитрино, сред тях и най-опасната

Операцията по обезопасяването на цистерните в шуменското село Хитрино продължава. Цистерните са общо четири, като днес ще бъдат изкарани две от тях, сред които се намира и най-опасната, от която имаше изтичане на газ. Дали хората ще се приберат по домовете си утре или в идните няколко дни, зависи от това какво ще се случи днес по време на обезопасяването на цистерните.

"Двете цистерни трябва да бъдат изправени, допълнително източени и след това изведени от мястото. Това означава, че всички действия, които са свързани с изправянето на рисковата цистерна, крият голям риск", каза по време на брифинг пред кризисния щаб вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова.

Тя добави, че ще има специален режим за сигурност, за да не се допусне инцидент.

"Денят, в който жителите ще имат пълен достъп до мястото, ще се определи от времето, в което ще се справим с тази най-важна в момента задача", заяви Бъчварова. Тя посочи още, че всички работят за това най-скоро хората да влязат по жилищата си, а и да могат да живеят при нормални условия.

От Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите увериха, че въздухът в селото е нормален, няма токсични и вредни вещества, нито опасност за здравето на хората.

Главен комисар Николай Николов съобщи, че тази нощ нещата са минали спокойно и няма констатирани нарушения. "В 11 часа, след срещата с населението на Хитрино, предполагам, че ще имаме повече информация кога ще обявим възможността за влизане в селото", поясни директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Директорът на Областна дирекция на МВР в Шумен ст. комисар Ялчън Расим пък успокои, че всичко е под контрол, жителите на Хитрино могат да бъдат напълно спокойни за имотите си, тъй като 120 души работят денонощно по охраната на населеното място. "До момента няма констатирани случаи на набези, няма никакви кражби", поясни той.