Властите амбицирани: Искат днес да извозят 5 цистерни от Хитрино

Напрежението сред жителите расте, готвят се за протест

16.12.2016 | 13:44 Редактор: Луиза Божинова
Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR

Операцията по извозването на опасните цистерни вън от Хитрино продължава и днес. 3 цистерни вече са преместени, но властите си поставиха амбициозната задача да извозят общо пет, съобщи репортер на Bulgaria ON AIR. Опасните цистерни се складират на два километра от селото, в специално изградена площадка.

Заради студеното време ескалира и напрежението на жителите на Хитрино. Хората искат незабавен достъп до домовете си, но евакуацията на населението остава безсрочна. Затова жителите на Хитрино подготвят протест за днес в 14 часа, като идеята им е да блокират един от основните пътища, водещи до селото.

Чуйте какво каза кметът на Хитрино Нуридин Басри пред Bulgaria ON AIR:

Хората са силно притеснени за домовете си, както и за това как ще посрещнат предстоящите празници. 

В кризисния щаб в Шумен все още има хора, които няма къде да се подслонят предвид зимните условия. Вижте какво споделиха пребиваващите в кризисния център:

Интензивната работа в Хитрино продължава и през днешния ден. Общо събраните средства за възстановяване на щетите в селото възлизат на 34 милиона лева.

Желаещите да помогнат на пострадалите от село Хитрино могат да го направят като изпратят SMS на номер 1466 (1 лев без ДДС). Дарения могат да се правят и на специално създадената за целта банкова сметка: IBAN в BGN: BG64UNCR76301078660913
BIC: UNCRBGSF
Банка: УниКредит Булбанк