Започна изтеглянето на опасните цистерни от Хитрино

Напрежението в селото расте, хората искат достъп до домовете си

15.12.2016 | 18:16 Редактор: Луиза Божинова
Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR

Започна обезвреждането и преместването на опасните цистерни с газ от шуменското село Хитрино, съобщи репортер на Bulgaria ON AIR.  Към момента една от цистерните е транспортирана до площадка, специално изградена в каменната кариера, намираща се в непосредствена близост до населеното място. В този момент се транспортира и втората цистерна.

Обезопасяването ще продължи и през нощта, а транспортирането на цистерните ще се прави само през светлите часове на деня.

Вижте какво каза директорът на ГД "Противопожарна охрана и защита на населението" гл. комисар Николай Николов след поредното заседание на кризисния щаб в Хитрино:

Същинската работа по обезопасяване на населението в Хитрино вече е в най-важната си фаза, а именно разчистване на жп трасето. Това ще бъде поводът за премахване на евакуацията, но пълната блокада над населеното място ще бъде премахната чак когато се пренесат всичките цистерни от жп трасето, които при взрива са дерайлирали от линиите, а те са общо 12.

Това поражда и сериозно напрежение сред населението, хората нямат достъп до домовете си, а това ги напряга изключително много.

От утре Българският червен кръст (БЧК) въвежда нова организация на даряването на храна и помощи на жителите на Хитрино. Това ще се случва само в домовете, където са настанени евакуираните хора. До момента се случваше в общината и в центровете на БЧК.