Увеличава се броят на децата, ранени и загинали при катастрофи

От началото на годината 34 са загубили живота си, а над 1000 са пострадали на пътя

14.12.2016 | 22:11 Редактор: Луиза Божинова
Увеличава се броят на децата, ранени и загинали при катастрофи

Броят на загиналите деца при катастрофи през 2016 година е най-голям за последните 6 години. 34 деца са загубили живота си, а над 1000 са пострадали до ноември тази година.

С паричните средства и подаръци дарителският фонд на Българския червен кръст (БЧК) подпомогна семействата на общо 64 деца, които са пострадали при катастрофи.

"Почнах да бягам по улицата и леля ми каза нещо като "спри", а аз чух "бягай". Затова не спрях и продължих да бягам", спомня си 11-годишният Петър Илиев за случилото се през април. Тогава петокласникът пресичал малка улица, за да вземе топката си.

"Пресича първата колона коли и те спират и когато трябва да пресече през втората колона - един шофьор го удря и му чупи бедрената кост", разказва майката на момчето пред Bulgaria ON AIR.

Следват две операции, рехабилитация, два месеца без училище и контролни прегледи.

"За мен шокът беше огромен, защото тази операция беше с пълна упойка, не знаехме как ще бъде възстановяването", казва Татяна Илиева.

Зад волана на колата, блъснала Пепи бил млад шофьор. Според автотехническата експертиза той няма вина, тъй като се е движел с ниска скорост, а детето е попаднало в така наречената "сляпа зона". Семейството обаче не е съгласно с констатацията.

"Аз съм активен шофьор от доста години и знам какво значи да се движа с една скорост, с друга скорост", твърди майката.

Семейството на шофьора потърсило родителите на Пепи, за да разберат какво е състоянието му. Петокласникът обаче отказал среща с тях. Засега Татяна и съпругът й са решили да не завеждат граждански иск към шофьора, но призовават всеки, който сяда зад волана за повече внимание и толерантност.

С помощта от БЧК родителите на Пепи ще покрият част от разходите за лечението му. Освен тях средства от дарителския фонд получават общо 64 момичета и момчета, пострадали след инциденти на пътя.