Как се гледа дете със 100% инвалидност и възнаграждение от 230 лева на месец?

15-годишната Бояна е с хидроцефалия, развива епилепсия и има изоставане в развитието, а майка й Валентина трябва да е 24 часа до нея

07.12.2016 | 19:18 Редактор: Ирина Георгиева
Как се гледа дете със 100% инвалидност и възнаграждение от 230 лева на месец?

Не само в игрите Валентина е неотлъчно до дъщеря си Бояна. Детето е със 100% инвалидност - тя е с хидроцефалия, развива епилепсия и има изоставане в развитието. 

Грижата за 15-годишната Бояна е 24-часова, макар че майка й е назначена като асистент на 4-часов работен ден.

"И получавам възнаграждение от 230 лева на месец. Аз даже съм от щастливките, защото има майки на 2-часа работен ден. Да не говорим колко не са назначени", заяви майката на Бояна.

"Имам късмета да отглеждам детето си с баща й, което е хубаво. Той работи и е фин стожер, много майки нямат този късмет", добави Валентина Христова.

Валентина е категорична, че за да е адекватна помощта от държавата, тя трябва да е съобразена с индивидуалните нужди и уврежданията на човека: "За да може човекът с увреждане или неговите близки да могат да разполага и да преценят - ето аз искам аз да се грижа за нея, но ще съм обезпечена с пари. Поне две минимални работни заплати за всяко дете с увреждания като неговият близък да преценява как да бъде разходвана сумата".

И се надява - повече да не й се налага да кандидатства за асистент на дъщеря си.

"Не мога да ви опиша за какво унижение става въпрос – да опишеш какво правиш с детето си. Когато пиша тези отчети се чувствам като втора - не, а трета ръка човек. в другите държави", заяви Валентина.

С надежда за промяна Валентина и десетки други майки и близки на хора с увреждане обградиха парламента с жива верига. 

Те настояват за едно – "реформа", но цялостна и радикална: "Тези пенсии които се получават сега …  отчаяние", заяви Кръстана Кълвачева.

"Искаме да се внесе и да влезе Закон за личната помощ а не да се молим … никъде другаде", добави Вера Иванова.

"Управляващите не ни чуват и не правят нищо. Не се улеснява живота им", заяви Петя.

Протестиращите настояват и за електронен регистър на хората с увреждания.