Течът на пропан-бутан в Хитрино все още не е овладян

И днес хората няма да бъдат допускани до своите домове, обяви Румяна Бъчварова

13.12.2016 | 08:41 Редактор: Тодор Петров
Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)

Все още има теч от една от цистерните в Хитрино, а пожарникарите правят всичко възможно да го ограничат.  Появилият се вятър затруднява работата на екипите и ще попречи при използването на крановете. Това разкри главен комисар Николай Николов на извънреден брифинг.

"И 12-те цистерни представляват опасност. Рано е да говорим кога ще започне най-рисковата операция. Трябва да се вземе вярното и обмислено решение. Много са действията, които ще бъдат предприети", каза гл. комисар Николов.

Вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова обяви, че са налични всички условия и техника, за да продължат действията по план. "Надяваме се времето да не ни попречи, въпреки че ситуацията става по-сложна", посочи тя. 

Бъчварова се обърна към жителите на Хитрино с новината, че премиерът Бойко Борисов ще пристигне в селото заедно с шефовете на Камарата на строителите. Заедно ще установят как ще се помогне на хората за щетите по техните сгради и временното им наставянето във фургони, а след това и в нови жилища.

"Остават ограничените условия за достъп в днешния ден. Допълнително ще се уточни допускането на хората да нахранят своите животни, но те няма да имат достъп до домовете си", коментира Бъчварова.

Транспортният министър Ивайло Московски добави, че е осигурена транспортната логистика, а аварийният екип е наличен. В готовност са 80-тонни гондоли, които биха могли да изтеглят крановете и цистерните. 

ова, което може да бъде изтеглено по железен път, ще бъде изтеглено. Транспортно-аварийно сме обезпечили процедурата", увери Московски.

Желаещите да помогнат на пострадалите от село Хитрино могат да го направят като изпратят SMS на номер 1466 (1 лев без ДДС). Дарения могат да се правят и на специално създадената за целта банкова сметка: IBAN в BGN: BG64UNCR76301078660913 

BIC: UNCRBGSF 
Банка: УниКредит Булбанк