Въздухът в Хитрино е чист, няма опасност за здравето на хората

Специалисти ще замерват нивата на вредните вещества до приключване на операцията

13.12.2016 | 07:52 Редактор: Тодор Петров
Въздухът в Хитрино е чист, няма опасност за здравето на хората

Въздухът в Хитрино не е замърсен и в момента няма опасност за здравето на хората. Няма токсични и вредни вещества във въздуха, а фините прахови частици са 15 в норма от 50. Това стана ясно от думите на представителя на РИОСВ-Шумен Евелина Шишманова пред репортер на Bulgaria ON AIR.

"Продължаваме да замерваме въздухa. В момента тези показатели са 70-80 пъти под нормата. Вятърът е 8,6 метра в секунда и може да достигне до 10 м/с, което при евентуално обгазяване е добре. На 1200 метра от центъра сме. До 2500 метра радиус данните са представителни", обясни експертът. 

Евелина Шишманова добави, че специалисти ще продължат да замерват въздуха, а мобилната станция ще остане на терен, докато продължава цялата операция.

Според нея ще трябва да се направи ново замерване, след което кризисният щаб да реши за евентуално премахване на евакуацията на хората.

Желаещите да помогнат на пострадалите от село Хитрино могат да го направят като изпратят SMS на номер 1466 (1 лев без ДДС). Дарения могат да се правят и на специално създадената за целта банкова сметка: IBAN в BGN: BG64UNCR76301078660913 
BIC: UNCRBGSF 
Банка: УниКредит Булбанк