Няма пряка опасност за здравето на жителите на Хитрино

Всички нуждаещи се ще получат по 325 лева социални помощи

10.12.2016 | 15:31 Редактор: Луиза Божинова
Няма пряка опасност за здравето на жителите на Хитрино

Няма пряка опасност за живота и здравето на гражданите на шуменското село Хитрино, увериха от институциите. Вече е започнало изтегляне на част от вагоните. Следобед на всички нуждаещи се ще бъдат раздадени по 325 лева социални помощи.

Рано тази сутрин влакови цистерни, превозващи полипропилен и пропан-бутан се взривиха в Хитрино. 5 души загинаха, 29 са ранени, като броят на жертвите може да се увеличи. 12 души са извадени живи под развалините. Евакуирани са 40 домакинства.

110 пожарникари и 22 екипа продължават усилено да работят за евентуално намиране на още затрупани хора.

Нанесени са материални щети на над 50 къщи и други сгради. ЖП гарата е напълно унищожена.

Причината за инцидента е в процес на изясняване.

Репортер на Bulgaria ON AIR съобщи от Хитрино, че в момента е започнала евакуация на всички жители на селото, има изключително много полиция, а членове на Българския червен кръст (БЧК) раздават храна и топли одеяла на нуждаещите се.

Според Станко Станков, шеф на фирма "Булмаркет", която е превозвала цистерните, те са собственост на румънска компания, здрави са и са минали всички необходими прегледи до момента. Машинистите на композицията били с голям опит, като Станков е посочил, че единият от тях е с над 10 години стаж.

Товарът е пътувал от Бургас до Русе и оттам за Румъния.

Голяма част от Министерския съвет начело с премиера Бойко Борисов е в Хитрино, както и новоизбраният президент генерал Румен Радев.

12 декември (понеделник) ще бъде обявен за ден на национален траур заради инцидента от днес.