Петър Москов: 29 са пострадалите от взрива в Хитрино

Към момента системата е осигурила нужното количество кръв, каза министърът на здравеопазването

10.12.2016 | 13:58 Редактор: Луиза Божинова
Петър Москов: 29 са пострадалите от взрива в Хитрино

Към този момент има 29 пострадали, които са регистрирани на първо място през МБАЛ Шумен. От тях 16 са приети в болницата и от тях шестима са преведени в лечебни заведения във Варна. Състоянието им е изключително тежко.

Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов, след експлозия на цистерни в шуменското село Хитрино. При инцидента загинаха петима души.  Взривът е станал рано тази сутрин.

"9 пациента са в болницата в Шумен, 4 са в реанимация, състоянието на трима от тях е критично. Други 13 пострадали са обработени амбулаторно и са освободени от екипите на болницата в Шумен. Още десет пациенти са преминали през болницата със съвсем леки наранявания и охлузвания", допълни Москов.

Той посочи, че за нуждите на пострадалите са осигурени общо 140 единици кръв и плазма от Варна и от София, като те са на разположение на лекарите и в шуменската, и във варненската болница.

"Към момента системата е осигурила нужното количество кръв", заяви Москов.

От гледна точка на адекватността на реагиране на различните системи при такава ситуация, Петър Москов посочи, че взривът е постъпил в 05:37 часа тази сутрин, а сигналът е постъпил на телефон 112 в 05:42 часа. "В 05:43 са информирани екипите на Спешна медицинска помощ в Шумен и оттам е задействан протоколът за действие между Гражданска защита, МВР, пожарна и Спешна помощ", обясни министърът.

По думите му в 05:45 тръгва първата линейка и в 05:54 вече е в Хитрино. След нея до 06:25 на място са още два екипа.

"Първият пострадал е пристигнал в МБАЛ Шумен в 06:10, което е изключително добро време за реакция", допълни Москов. "До 06:25 часа са транспортирани още 6 човека, до 07:10 в шуменската болница са откарани всички 12 човека, които са имали нужда от тежки медицински действия."

110 пожарникари и 22 екипа продължават усилено да работят за евентуално намиране на още затрупани хора.

Вижте какво казаха министър Москов и директорът на варненската болница, където също бяха приети голяма част от пострадалите: