Животът в една община спря заради липсата на интернет

Община Ветово няма интернет, тъй като Общинският съвет не е гласувал средства за това

08.12.2016 | 21:00 Редактор: Ирина Георгиева
Животът в една община спря заради липсата на интернет

Администрацията в русенската община Ветово остана без интернет. Така промяната в гражданското състояние на жителите съществува само на хартия, но не фигурира в националната електронна база данни.

Общината няма интернет, тъй като Общинският съвет не е гласувал средства за това. Потърпевши са гражданите, които не могат да получат нужните документи от администрацията.

Четин Ердал е пристигнал от Турция, за да продава земя. За пореден ден е общината с надеждата да извади удостоверение за наследници, а без него не може да направи сделката.

"Продаваме тази земя на второ лице. Искахме да го свършим час по-скоро понеже идваме от чужбина. Поради простата причина, че Общинският съвет не е одобрило някакъв бюджет, не можахме да бъдем обслужени", обясни Ердал.

Четин е само един от потърпевшите от абсурдната ситуация във Ветово. Заради липсата на интернет е блокирана работата на почти всички служби в администрацията. 

"Съставят се актове за раждане, брак и смърт, тоест събитията по гражданско състояние само на хартиен носител и на база софтуерната програма, която е локална. Длъжностното лице трябва да направи електронен акт за смърт, което вече се отразява в Национална база данни. Това нещо не може да бъде извършено без интернет връзка", заяви гл. специалист ГРАО Служба-Ветово Меглена Михнев.

"Ежедневният трансфер, който трябва да правим към Министерство на финансите, няма как да го направим, понеже нямаме интернет. Нямаме връзка с околните, с институции, с никого", добави гл. инспектор в Данъчна служба-Ветово Искра Тонева.

Кметът и общинските съветници се обвиняват взаимно за случващото се.

"Има достатъчно много средства, с които бихме могли да разполагаме, да работим и да обслужим всички дейности на Общинската администрация. За съжаление обаче тенденциозно общинските съветници отнесоха 640 хил. лева в резерв", заяви кметът на общината Георги Георгиев.

"Никоя сериозна фирма интернет доставчик няма да си позволи на институция, в случая на община Ветово, да спре интернет за една неплатена такса. Отделен е въпросът, че кметът подвежда обществеността. Бяха осигурени достатъчно средства, коментира председателят на Общински съвет-Ветово д-р Мехмед Мехмед.

Отговор кога администрацията ще заработи отново нормално засега няма.