Парламентът гласува промените в Закона за движение по пътищата

Депутатите приеха по-солени глоби и по-строги санкции за нарушителите

08.12.2016 | 14:05 Редактор: Мария Аладжова
Парламентът гласува промените в Закона за движение по пътищата

Депутатите приеха окончателните промени в Закона за движение по пътищата. Съгласно тях за първи път у нас ще се въведе дерегистрация на превозните средства, ако водачите бъдат хванати да шофират в нетрезво състояние, дрогирани или без шофьорска книжка. Предложението се обсъжда от много време, но едва сега влезе в пленарната зала. 

Глобата за превишилите ограничението на скоростта в населено място ще е 700 лева, извън населено място - 600 лв. до 50 км. над ограничението. Над тези 50 км. глобата ще скача с 50 лева с всеки допълнителни 5 километра, т.е. с колкото по-висока скорост карате, толкова по-голяма ще е глобата.

Участниците в незаконните гонки ще бъдат лишавани от книжка за 12 месеца и ще им бъде налагана глоба от 100 лева. За повторно нарушение - 3 години без книжка и 4000 лева.

Народните представители, както и контролните органи са категорични, че е важно глобите, които вече са били приети, да бъдат прилагани. А Настимир Ананиев от Реформаторския блок призова студентите да не карат пили на днешния им празник.

Вижте какви бяха коментарите след парламентарното гласуване днес: