Втори шанс: Историята на Божидар, вече с името Райън

Божидар е осиновен през 2015 година и заминава за американския щат Тенеси, но вижте каква е историята му

07.12.2016 | 21:01 Редактор: Ирина Георгиева
Втори шанс: Историята на Божидар, вече с името Райън

Едно дете, срещнало се очи в очи със смъртта в Бургас днес живее новия си живот в САЩ. Историята обиколи международните агенции - става въпрос за 7-годишния Божидар, а сега с името Райън.

Божидар е осиновен през 2015 година и заминава за американския щат Тенеси. Година по-късно новата му майка Присила Морс разпространява в социалните мрежи снимки на детето - разликата между Божидар, а сега Райън, е фрапираща. 

Присила разказва за пътуванията си до Бургас и ужасяващата действителност в българските социални домове. 

В Дом майка и дете в Бургас се отглеждат около 50 деца с увреждания. Тук добре си спомнят за Божидар. Директорът твърди, че за момчето са полагани много грижи. 

"Това дете дойде при нас в много тежко състояние..., с много увреждания , с много ниско тегло, в продължение на много време се борихме за живота му и след като стабилизирахме състоянието му разбрахме, че имаме много голям проблем - той не усвоява храната", обясни д-р Пепа Ралчева - директор на Дом за медико-социални грижи за деца- Бургас.

Божидар е с детска церебрална парализа, хроничен хепатит и други увреждания. Лекуван е на няколко места в България.

"Изписахме го с почти шест килограма тегло и ръст 68 см. Изненадвам се за неточността, която се е отразила. Детето не изглеждаше в този вид, в който  е показан на снимката", подчерта  д-р Пепа Ралчева.

От дома не знаят кога и защо детето е загубило толкова много от теглото си, но предполагат, че в Америка е попаднал на добри специалисти.  

"Аз се радвам, че в Америка са намерили решение на проблема, защото тук не малко специалисти са го консултирали", посочи  д-р Пепа Ралчева.

Фрапиращите истории за българските домове за изоставени деца често попадат във фокуса на чуждите медии. Преди три години в Бургас беше закрито сиропиталището  "Александър Коджакефалията", след документалния филм "Баклава" показал шокиращи кадри за насилие, детска порнография и липса на контрол. Георги, който е израснал там, казва че показаното във филма е истина.

"Това, че децата ходят да проституират, това че децата просят, това че едни по-големи батковци чакат пред интерната, пребиват ги от бой", разказа той.

Филмът "Баклава" беше забранен в България, но намери широк отзвук в западните медии. Така както и случая с осиновения Божидар. Сега Райън...