Прокуратурата в Бургас се самосезира заради къмпинг "Оазис"

Проверка трябва да установи кой е изравнил плажа с булдозер

05.12.2016 | 19:00 Редактор: Луиза Божинова
Прокуратурата в Бургас се самосезира заради къмпинг

Има ли дюни на къмпинг "Оазис"? Окръжната прокуратура в Бургас се самосезира, след като през уикенда някой изравни с булдозер плажа край Лозенец. От екоинспекцията в града твърдят, че мястото не е защитена зона. Днес сутринта експерти от община Царево извършиха проверка на място.

Според бургаската прокуратура на къмпинг "Оазис" има данни за унищожени изключително ценни земни образувания. Проверката трябва да установи кой е изравнил плажа с булдозер през почивните дни и имало ли е дюни на този плаж.

От община Царево заявиха, че стопанисването на плажовете е основна отговорност на Министерството на туризма. Кметът припомни случая с къмпинг "Юг", когато дюните бяха залети с бетон.

"Когато общината преди две година твърдеше, че на едно място има дюни, отнесе много сериозна финансова санкция заради решение на съда", каза Георги Лапчев пред Bulgaria ON AIR.

Експерти от общината днес замериха с GPS границата на плажа.

"Извършваме проверка на място да се установи дали има нарушение, къде има нарушение. А дали са дюни, ще го сравним с картите на РИОСВ, понеже те са компетентната институция. Ние в общината нямаме такива правомощия, нямаме актуални карти на дюните", каза главният еколог на община Царево Пламен Вълчев.

За подобно престъпление законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 2000 до 20 000 лева. Ивицата пред къмпинг "Оазис" е без стопанин, а в момента тече процедура за отдаване на концесия за 15 години.