Борисов: Не сме съгласни с политиките, които се предлагат

Предсрочните избори са най-демократичното нещо, каза още министър-председателят в оставка

02.12.2016 | 12:23
Борисов: Не сме съгласни с политиките, които се предлагат

/Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR/

ГЕРБ няма да подкрепи друг кабинет, защото не е съгласна с политиките, които се предлагат, категоричен е премиерът е оставка Бойко Борисов. 

По думите му народът има думата кой да управлява, а в политиката трябва да има морал и достойнство.

"Ако един ден пак преценим, сме готови, на нашите места сме си", заяви министър-председателят и поясни, че нищо лошо не се е случило. Това е демокрацията, вече има и бюджет държавата, обобщи Борисов.

По-рано днес той получи проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Росен Плевнелиев и веднага го върна на държавния глава.

Предсрочни избори в тази ситуация са най-демократичното нещо, което може да се случи, смята премиерът в оставка Бойко Борисов.

Той поясни, че преди партията му да реши, че няма да подкрепи евентуален кабинет на ПФ, Цветан Цветанов му се обадил и му казал, че парламентарната група повече не може да удържа на всички популистки искания.

Премиерът попита как най-голямата партия ще подкрепя политики, с които не е съгласна. Още на първото гласуване ще питате – защо бламирате правителството, защо падна правителството, коментира той.

Относно пенсиите, Борисов каза, че е за това те да се увеличат, но на база на пенсионната реформа и след като се гарантира стабилност на приходите в дългосрочен план.

По думите му, ако настоящият и новоизбраният президент Румен Радев се разберат за състава на служебно правителство, те ще излъчат и кандидатура за еврокомисар. Борисов подчерта, че ГЕРБ няма да предлага такъв.