ГЕРБ отказа да подкрепи ПФ и РБ за нов кабинет в този парламент

От партията настояват за предсрочни избори

30.11.2016 | 17:00 Редактор: Мария Аладжова
ГЕРБ отказа да подкрепи ПФ и РБ за нов кабинет в този парламент

/Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR/

ГЕРБ изненадващо обяви, че няма да подкрепи правителство с мандата на ПФ или РБ и обяви курс към предсрочни избори. 

Решението бе взето на извънредно заседание на групата на Борисов. Самият той е бил информиран периодично за случващото се на срещата и е подкрепил становището на депутатите си. 
 
ГЕРБ поискаха предсрочни избори ден след като премиерът в оставка обяви, че партията му ще подкрепи опит за правителство в този парламент. Днес депутатите му смениха курса с мотива, че Патриотите бойкотират приемането на бюджета. 

"Не смятаме, че в 43 Народно събрание има политическа сила, която може да поеме мандат за съставяне на правителство", каза шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов след заседанието. Той обясни, че ГЕРБ нито ще участва в съставянето на ново правителство, нито в подкрепата за формирането му. 

Цветанов призова партиите в парламента да запазят добрия тон помежду си след това решение на ГЕРБ.   То бе обявено малко след като ПФ съобщиха, че са готови да формират кабинет и да поканят ГЕРБ и БСП в него. ДПС пък призоваха да не се прави правителство, а да се върви към избори. 

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни предисторията на отказа. Тя призна, че ГЕРБ са обезпокоени от начина, по който се водят дебатите по бюджета.

"Нашите доскорошни партньори, подкрепени от "Атака" и Обединените земеделци от БДЦ, се опитват да прокарват популистки промени и да развалят пенсионния модел", каза тя. 

Стоянова отново обясни защо не може да се приеме искането на ПФ за 300 лева пенсия. Тя изчисли, че това ще означава, че 1,6 млрд. лв. трябва да бъдат взети от образованието, здравеопазването и други социални сектори. 

"Това не са политики, а популизъм. Няма да допуснем мнозинството, което две годни подкрепяше правителството, да се преформатира и да изнудва", отсече още Менда Стоянова.