Хор "Бодра смяна" празнува 70 години

Юбилеят ще бъде отбелязан с концерт

27.11.2016 | 15:50
Хор

Хор "Бодра смяна" стана на 70 години. Емблемата на детското хорово пеене в България ще отпразнува своя юбилей на 1 декември с тържествен концерт.

Над 2 500 концерта, 40 грамофонни плочи, 47 турнета в Европа, Азия и Африка-"Бодра смяна" е детският хор с български корени и световно известна кариера.

Създаден е през далечната 1946 година от бележития диригент Бончо Бочев. Хорът печели редица награди като продължава своята мисия и до днес.

"Липсата на духовни ценности е много трудно време за изкуство и интелектуални занимания. Всяко дете, което усети красотата на тази музика, изпита вътрешна необходимост да го прави това нещо и се задържи повече години, е една малка победа за мен", споделя пред камерата на Bulgaria ON AIR ръководителят на хора.

За 70 години през школата "Бодра смяна" са минали повече от 10 хил. хористи. Най-известните сред тях са Райна Кабаиванска, Орлин Горанов и редица други. Да пееш в хора се оказва не само спомен от детството, а белег за цял живот. 

В началото хора е наброявал около 300 деца. Днес те са едва 60, които запазват духа на българския хор. Заедно с тях на тържествения концерт ще се включат и бившите възпитаници от "Бодра смяна".

Тържествената церемония ще се състои на 1 декември от  19 часа в аулата на Софийския университет.