Ваня Монева: Диригентът е призвание, с което човек се ражда

Тези и още интересни теми в предаването ДНЕС в неделя

12.09.2016 | 15:32 Редактор: Валерия Петрова
Ваня Монева: Диригентът е призвание, с което човек се ражда

Днес в неделя на 11 септември Ирина Белчева среща зрителите с Ваня Монева в едно наистина космическо предаване, защото гостът е основател на хор “Космически гласове”. Ваня казва, че  диригент и балерина се раждат. Тя отдава живота си на музиката и благодарение на нея българският фолклор намира място в света. В изпълнение на хора на "Космическите гласове" прозвучва химнът на Япония по време на закриващата церемония на олимпийските игри.
Приготвили сме за нея много приятни срещи, първата е с Димитър Христов - диригент на оркестъра за народна музика на БНР.

Ваня Монева е била ръководител на хоровата школа в Казанлък, главен диригент на народния хор на Българското национално радио, но през 1994 г. основава народния хор "Космически гласове”. Докато си говорим за хора, я срещаме и с хористите, които доказват, че българската народна музика е космическа.

Ваня Монева е майка на една от най-известните поп-певици в България - Мария Илиева. Проверяваме, макар и виртуално, какво има да каже тя за майка си.

Следващият гост в предаването е доц.д-р Виолета Чернодринска. Броени дни преди началото на учебната година искаме да ви помогнем с подготовката за този важен ден. Предстоят часове четене, взиране в компютъра и напрягане на зрението на подрастващите. Обсъждаме важни въпроси - колко е важна профилактиката, кои са най-честите очни заболявания при децата, как да ги убедим да носят очила и много други.

За историческия месец септември и предстоящата учебна година говори и последният ни гост, любимият учител на всички подрастващи - Емил Джасим. Мъжът, който пише история с разказването на историята е също и програмен директор на Центъра за образователни инициативи.