Деца от столично школо гласуваха на първия ученически референдум днес

Те бяха питани дали желаят система за контрол на достъпа в сградата, химн на училището и ежегодно провеждане на референдум

23.11.2016 | 17:55 Редактор: Ирина Георгиева
Деца от столично школо гласуваха на първия ученически референдум днес

С висока избирателна активност и без нарушения премина изборния ден на първия ученически референдум в столичното 125 училище. 

За какво гласуваха учениците?

С големи опашки, но без напрежение пред четирите избирателни секции, учениците от 125 училище в София гласуваха на първия училищен референдум. 

Децата бяха питани дали желаят система за контрол на достъпа в сградата, химн на училището и ежегодно провеждане на референдум. 

"Добра е идеята да има такава чип система. Химнът също не е зле и референдум е хубаво да има всяка година, за да прецени всеки ученик какво е добре", коментира Александра Тодорова, 7б клас.

"Интересно е. За първи път се прави в нашето училище. Мисля, че е добра идея, защото така се реализират нови проекти и дава възможност на по-малките деца да се развиват", добави Вероника Кръстева, 7в клас.

Идеята се родила между учениците, спонтанно след Националния референдум от 6 ноември. 

"Те са изключително ентусиазирани особено в първите часове на референдума, имаше опашки, те стояха и чинно чакаха да изразят своя глас. За тях е изключително интересно, освен това и полезно, по този начин – те виждат как могат да изпълнят гражданския си дълг", заяви зам.-директорката на 125 СУ Венелина Николова.

Референдумът във 125 училище по нищо не се различаваше от истински. Четири изборни секции с по две тъмни стайчки, включително и изборни книжа, който ще бъдат обработени от Централната изборна училищна комисия. 

"Избирателната активност е 194, нарушения няма, децата бързо схващат", отчете Кристина, 11 клас.

Според екзитпола избирателната активност е била над 80%, а по трите въпроса мнозинството от ученици е гласувало с "Да". Резултатите ще станат ясни в петък и официално обявени следващата седмица, след пълна обработка на училищните изборни протоколи.