200 деца обсъдиха правата си

Според тях мнението им не се зачита

20.11.2016 | 16:09 Редактор: Ирина Георгиева
200 деца обсъдиха правата си

Правото на образование и на изразяване на личното мнение на децата са нарушени. Около това се обединиха повече от 200 деца, събрани на дискусия, организирана от Национална мрежа на децата в партньорство с UNICEF България. Поводът - Световният ден на детето днес.

Заради празника тази вечер сградата на НДК-а в София ще бъде оцветена в синьо точно в 18 часа.

"Навсякъде се нарушават правата на децата, но именно и правото на мнение, защото всякакви възрастни казват, че децата имат право на мнение обаче невинаги се дава възможност това мнение да бъде чуто. Също правото на здравословна семейна среда, правото на образование - всички тези права биват нарушавани по един или друг начин", коментира координаторът на дискусията Александър.

"Учители ограничават учениците в това свободно да изразяват мнението си, ограничават ги за детско участие. Както и самите родители ограничават децата си активно да изразяват своето мнение и активно да участват в различни социални роли в социалния живот на обществото изобщо като цяло", добави Елена Николова от Института за насърчаване на професионалното образование.

"Аз мисля, че това може да се оправи, когато учителят или учителката не са толкова закостенели или са по-разпуснати и правят интересно за децата, те да учат", каза ученикът Михаил Николов.