Започнаха масирани проверки в бургаските училища

Причината - охранителите са като портиери

19.11.2016 | 10:25 Редактор: Ирина Георгиева
Започнаха масирани проверки в бургаските училища

Започнаха масирани проверки на охраната в бургаските училища. Те са част от мерки за повишаване на сигурността в и около учебните заведения, набелязани от Община Бургас и МВР.

Повод за проверките са получените сигнали, че в много от училищата охранителите играят ролята на портиери вместо на служители, които бдят за сигурността на децата. В едно от бургаските училища има назначен портиер, чието основно задължение е да не допуска външни хора в училището. 

"Познавам ги всички наши ученици, така че когато влиза външен човек веднага го разпознавам", казва той.

"Спират, искат лична карта, записват ги в Регистрационна книга", разказват външните хора.

"Ние, родителите, би трябвало да се чувстваме по-спокойни докато няма инцидент, при който да имаме вече някакви притеснения", добавят родителите.

Гимназията има сключен договор с охранителна фирма, която е поставила видеонаблюдение.

"Наистина много добра работа вършат камерите. Паник бутон имаме, стационарен и подвижен, сигналът, от който се вижда веднага в Охранителната фирма, която идва веднага", казват от ръководството на училището.

Полицията в Бургас започна да проверява всички договори с наетите охранителни фирми. Ще се следи дали служителите, които са предимно пенсионери, имат адекватна реакция спрямо съмнителни лица или при случай на агресия в училищните дворове.

"Не бих определил категорията като "пенсионери" или не, а като "подготвени" или "неподготвени". Правим целенасочени проверки на място и на фирмите, които са наети", казват от Полицията 

В част от проверките се включват и представители на Здравната инспекция в Бургас, които следят продава ли се алкохол и цигари на непълнолетни в близките заведения или дали се пуши в училищните дворове.

Общината в Бургас е закупила и предоставила на училищата тестове за използване на наркотици. Резултатите от тях са поверителни и се дават единствено на родителите.

Проверките ще продължат. От МВР Бургас уверяват, че те ще бъдат ненадейни и за тях няма да бъдат предварително предупреждавани училищните директори.