Наредбата за храните в училищата влезе в сила

Цената на здравословното хранене в столично училище е 3,50 лева

03.11.2016 | 14:37
Наредбата за храните в училищата влезе в сила

От днес децата във всички училища трябва да се хранят по Българския държавен стандарт. Това означава, че местните продукти сирене, кисело мляко, хлябът и брашното, както и лютеницата, ще спазват конкретните изисквания за качество.

Зам.-директорът на 125 училище в столицата каза за Bulgaria ON AIR, че нямат притеснение относно наредбата, тъй като от години спазват стриктно изискванията за здравословно хранене на децата.

"Тук нищо не се пържи, всичко се приготвя на пара или във фурна. Използват се малки количества сол. Храната на децата е изключително разнообразна", споделя зам.-директорът.

По думите й родителите могат да избират от два вида менюта, като те са предварително качени на сайта на училището.

"Хлябът, който се предлага ежедневно, е пълнозърнест. Храненето на децата е наистина здравословно", категорична е зам.-директорът.

Днес децата от 125 училище имаха възможност да избират между кюфтета на фурна и таратор и супа топчета със спанак и огретен.

За десерт малките ученици задължително получават плод. 

"До момента не сме имали оплаквания по отношение на храната. Тя е достатъчно като количество за децата на тази възраст", допълни още ръководителят на учебното заведение.

Относно цената на купона за храна е 3,50 лв.

"Ако се спазват всички наредби за здравословно хранене на децата, няма как цената да е по-ниска, тъй като тогава качеството ще е за сметка на купона", обясни зам.-директорът.