Димитър Иванов: Трябва да се избегне политическата криза на всякаква цена

Предизборна кампания имаше и беше сравнително изнервена, заяви от своя страна Георги Киряков за Bulgaria ON AIR

13.11.2016 | 20:16 Редактор: Ирина Георгиева
Димитър Иванов: Трябва да се избегне политическата криза на всякаква цена

Предизборна кампания имаше и беше сравнително изнервена заради очертаващата се загуба на управляващите. Това коментира политологът Георги Киряков за Bulgaria ON AIR.

Според него другата причина за напрежението е "вероятността един момент да се стигне до някаква форма на политическа криза заради нестабилността, която ще се създаде в тази следизборна ситуация. Разбира се при загуба на управляващата политическа партия".

Едни нормални президентски избори в нормално време. Така ги определи от своя страна политическият анализатор Димитър Иванов.

"Ситуацията обаче в света е променена. Ситуацията в България също. Това придава някакъв привкус на очакване едва ли не на многосекторни промени. Все пак изборите са президентски, не са парламентарни, не са местни ...", добави Иванов.

Управляващите са подходили погрешно с имиджова кампания, а не толкова с институционална, защото заложиха всичко - и партията, и управлението си за победа на техния кандидат, смята Киряков.

"Когато подхождаш имиджово при положение, че президентската институция не е толкова важна в управлението на държавата, естествено рискуваш да изгубиш много повече", уточни той.

В продължение на 10 победи от най-различни избори, премиерът Борисов и неговият главен мениджър на предизборни кампании Цветанов придобиха рутина и не усетиха "синдрома на пренасищането", заяви Иванов. Той добави: "Те мислеха, че използвайки старите методи и средства на събиране на гласове, яхвайки вълната на популизма и този път ще постигнат 11, следващият път 12 и т.н. победи".

Това не беше битка нито на тезите, нито на лицата, заяви Иванов. Според него това не е била истинска предизборна кампания, а такава с подменени участници, с подменени ценности, с подменени тези.

"Действащият световен ред се руши и се заражда нов световен ред. Така прокламиралия еднополюсен глобализъм не успя да се реализира, по какви причини предстои да бъдат изследвани, но се задава нов световен ред на многополюсност, на полицентричност, където тепърва ще се установява какви ще са ценностите", заяви Иванов.

На този етап е невъзможно да се постигне такава промяна, каквато да удовлетвори всички възможни играчи на политическия терен, добави Киряков. 

Трябва да се избегне политическата криза на всякаква цена, подчерта Иванов.

"В края на краищата президентските избори протичат абсолютно нормално и с такава огромна разлика за единия кандидат, не са причина за политическа криза. Още повече, че тя е предизвикана от изпълнителната власт. Какъвто и да е Кабинетът на Борисов, той е стабилен в момента. Ако трябва да се направят такива промени, това е текуща политическа практика и може да ги направи", обясни той и добави, че в момента не вижда ясна алтернатива.