Почитаме Свети Мина - покровителят на семейството

Вярващи разказват, че иконата на светеца има изцелителна сила

11.11.2016 | 12:54 Редактор: Тодор Петров
Почитаме Свети Мина - покровителят на семейството

Днес почитаме Свети Мина - покровител на семейството. Според поверието молитвите, изречени в този ден, се сбъдват. Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света Литургия. Вчера в столичния храм Свети Мина пристигна частица от мощите на светеца.

Сгушен до столичния квартал Бенковски се намира манастирът Свети Мина, а в него и чудотворната икона на Светеца. Вярващите разказват, че чудотворната икона на светията в манастира има могъща изцелителна сила и ако човек силно вярва, то той ще се избави от всяка болест. Затова и много хора са пренощували в светата обител. 

Светина Мина закриля жените и затова те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома", предаде ррепортер на Bulgaria ON AIR от столичния храм.

Свети Мина е покровител на семейството. Името му означава "месечина, луна". Известен чудотворец, покровител на сираците и бездомните. Смята се за патрон на всички народни лечители, знахари, войни, както и на пътешествениците. 

В народните представи Свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Празникът бележи средата на така наречените Вълчи празници - от Архангеловден до Коледни Заговезни - времето, в което вълците бесуват. В този период хората довършват всички започнати ремонти, поправят огради и запушвали процепите, през които може да се промъкнат караконджоли и други зли сили.

Вижте повече във видеото: