Напрежение при предаването на протоколи в Кърджали

Имало е неуредици и опашки от чакащи цяла нощ

07.11.2016 | 14:23 Редактор: Ирина Георгиева
Напрежение при предаването на протоколи в Кърджали

Напрежение при предаването на бюлетините в Кърджали. Членове на избирателните секции се оплакаха от липса на организация и стояха часове навън, за да предадат протоколите. 

Напрежение при предаването на бюлетините се получи около полунощ, уточни репортерът на Bulgaria ON AIR Михаела Карабельова.

Иначе равносметката от вота в Кърджали е ниска активност и спокоен изборен ден. С падането на нощта обаче ситуацията в града се промени. Предаването на бюлетините в регионалната избирателна комисия създаде напрежение и след часове чакане нервите на голяма част от хората не издържаха.

"Никаква организация. За първи път идвам, но за последен ще гласувам и за последен път ще дойда", коментира един от чакащите.

Малко след полунощ хората, чакащи под открито небе настояха за обяснение от Регионалната комисия. А председателят посрещнаха с освирквания.

"Както виждате Комисията работи - 25 оператора работят на компютрите", обясни тя.

"За всяка Община има отговорници, които са ви предупредили кога тръгват. Не зависи от нас кога са ви пратили", добави тя.

Хората от Община Кирково разказват, как са ги довели сега, а по номер трябва да дойдат чак на сутринта.

"Извозиха ни с автобуси, с полиция и с всичко - докараха ни тук. Никой не ни е предупредил, че трябва да бъдем утре сутрин", коментираха хората.

Млада жена не успя да издържи на продължителното чакане и се наложи да дойде екип на Спешна помощ.

Към 2 през нощта пред сградата на РИК все още имаше хора с чували с бюлетини. От Районната избирателна комисия пък обясниха, че правят всичко възможно обработката да върви по-бързо.

Председателят на РИК Кърджали Антоанета Юрукова обясни пред Михаела Карабельова, че напрежението се е получило от факта, че са били приети много хора, а при секционните протоколи е имало много грешки. По думите й забавянето се е породило от това, че е трябвало да им се помогне, за да се оправят сгрешените протоколи.

По думите й трябвало е да се изчакат обаждания коя Община кога да дойде, а такива не са изчакани. Съответно накуп са се стоварили всички хора с бюлетините.

Нещата вече са по-спокойни, успокои Юрукова. Тя се надява до края на деня да приключи обработката.