Балотаж и на вчерашните избори 3 в 1 в столичния район "Младост"

Лидерът на протестите срещу незаконното застрояване в района Десислава Иванчева отива на балотажа срещу кандидата на ГЕРБ Мария Илиева

07.11.2016 | 13:22 Редактор: Ирина Георгиева
Балотаж и на вчерашните избори 3 в 1 в столичния район

Балотаж ще има и след вчерашните избори 3 в 1 в столичния район "Младост". Лидерът на протестите срещу незаконното застрояване в района Десислава Иванчева отива на балотажа за кмет срещу кандидата на ГЕРБ Мария Илиева.

Мария Илиева от ГЕРБ е получила подкрепата на 12 796 действителни гласове, а независимият кандидат Десислава Иванечева, подкрепен от "Нормална държава" на Георги Кадиев е получила 8660 действителни гласове.

Близо половината от 90-те хиляди жители на Младост, които имат право на глас, отидоха до изборните урни. В повечето секции в района обаче се извиха опашки и мнозина не успяха да упражнят правото си на вот.

Председатели на секционни комисии предупредиха, че най-вероятно ще се забавят с отчитането на бюлетините. В края на изборния ден избухнаха и скандали.

В 20:00 часа пред 71 секция в 81 средно училище "Виктор Юго" чакаха около 50 души. Там по списък гласуват над 1000 избиратели, докато в други секции са в пъти по-малко. Хората се оплакаха, че са идвали по няколко пъти.

Изборният ден приключи в 21:00 ч. след събиране на личните карти на онези, които все още чакаха на опашка да пуснат бюлетините си. 

В някои секции в "Младост" избиратели разказаха, че са пускали бюлетините си, без някой от комисията да къса отрязъка им в долния край, което автоматично ги превръща в невалидни.

След седмица жителите на Младост ще гласуват с две бюлетини вместо с три - за районен кмет и за президент. Дали ситуацията ще бъде по-добра предстои да видим.

Още подробности в репортажа на Ива Григорова: