Слави Трифонов: Изумително е, че над 3 млн. души са решили да гласуват на референдума

Дали ще направя партия? Ще направя това, което е необходимо, каза телевизионният водещ

06.11.2016 | 21:50 Редактор: Луиза Божинова
Слави Трифонов: Изумително е, че над 3 млн. души са решили да гласуват на референдума

Изумително е, че над 3 милиона души са решили да гласуват на този референдум. За мен това е изключителна отговорност, защото ние сме инициатори, аз го осъзнавам, оценявам го и правя това, което позволява законът и така и ще продължа занапред. 

Това каза телевизионният водещ Слави Трифонов на пресконференция, която той и екипът му дадоха днес. 

"Продължава гласуването на сънародниците ни в чужбина, така че все още не можем да кажем категорично дали референдумът е преминал онази бройка, след която решението му става задължително за Народното събрание и не може да се обсъжда. Но така или иначе това е огромна победа за българската пряка демокрация", коментира Иво Сиромахов.

На въпрос дали ще направи партия, Слави Трифонов отговори, че по какъв начин ще реагира зависи от това как изглеждат обстоятелствата оттук нататък. 

"Дали ще направя партия? Ще направя това, което е необходимо", категоричен е той.  

"Изборите днес бяха организирани по изключително некадърен начин. Огромни опашки пред избирателните секции, при положение, че са излезли да гласуват, според предварителни данни, около 55-56% от избирателите. Какво щеше да стане, ако бяха излезли 90%? Тия хора изобщо нямаше да могат да пуснат гласа си", допълни Сиромахов.

Слави Трифонов посочи, че полезна инициатива е да има електронно гласуване.

"Наистина е отвратително българските политици да унижават така избирателите - да се редят на опашки, да се блъскат, да не могат да гласуват. Някакви хора да твърдят, че в чужбина трябва да има 35 секции, а не колкото е необходимо", посочи Слави Трифонов. "Този начин, по който се гласува, е архаичен и остарял. А електронното гласуване трябва да е чрез модерните технологии - всеки един да може да гласува от телефона си. Това със сигурност ще продължи като битка, както и със сигурност това, че депутатите са много."