България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Остана ли националното допитване в сянка?

Мажоритарният избор е да познаваш кандидата, за когото гласуваш, посочи в "България сутрин" Драгомир Стефанов

28.10.2016 | 08:46
Остана ли националното допитване в сянка?

"Трудно е да се каже дали референдумът ще бъде успешен или не. Според данните на изследванията е на ръба, защото хората започват да възприемат, че е задължително, а това ще увеличи гласуването", каза в предаването "България сутрин" по телевизия Bulgaria ON AIR социологът Емил Коен.

По думите на председателя на ПП "Движение Гергьовден" Драгомир Стефанов референдумът е на тема, която е близка до хората.

"За първи път провеждаме референдум заедно с избори, като очакваме активността да бъде по-висока. Големият проблем е, че единствено парламентарно представена формация, която се е регистрирала, за да участва в този референдум, е "Калфин президент". Всичко останали 7 групи не са заявили участие", обясни Стефанов.

Той е категоричен, че другите групи се опитват да неглижират референдума и така той остава като задна тема.

Стефанов посочи, че въпросите от референдума ги има в требника на Движение Гергьовден от 2001 година, когато Слави Трифонов е част от движението.

"Доста късно, но те идват на дневен ред", заяви председателят на партията

Социологът уточни, че ако се въведат мажоритарни избори, рязко ще намали представителството на политическите сили в България, а това е много опасно за нашия тип демокрация.

Драгомир Стефанов обаче каза, че философията на мажоритарния избор е да познаваш кандидата, за когото гласуваш.

"Проучванията се правят на база на хипотезата "чии са кандидатите". Трябва да започнем да мислим не за коя партия гласуваме, а за кои кандидати. Някои кандидати свиват подкрепата на самата партия, защото не са разпознаваеми. Това е една демоверсия на бъдещето гласуване", посочи председателят на ПП "Движение Гергьовден".

Стефанов е на мнение, че страната ни не узряла все още за мажоритарни избори.

"Големите партии избягват темата за референдума. Те бранят своята пирамидална структура, защото партийните центрове определят списъка на депутатите и затова не агитират за мажоритарния избор", каза социологът Емил Коен.

"Гласувайте на 6 ноември, защото само така може да започне промяната", призова Драгомир Стефанов.