Драконовски мерки за сигурност за концерта на Слави Трифонов

От СДВР призовават хората да бъдат бдителни, както за децата си, за да не се загубят в множеството, така и за съмнителни хора и обекти

27.10.2016 | 19:40 Редактор: Ирина Георгиева
Драконовски мерки за сигурност за концерта на Слави Трифонов

От петък вечерта до неделя сутринта - София под блокада заради предизборния митинг-концерт на Слави Трифонов. Той ще се проведе в събота вечерта на Орлов мост и се очаква да се разпростре от "Цариградско шосе" до бул. "Яворов". Приготовленията за изявата на Трифонов започнаха от днес.

Ако живеете в района на концерта на Слави Трифонов, автомобилът ви ще бъде вдигнат, за да се освободи място за публиката му. Репатрирането ще се извършва от 9 часа сутринта до 29 октомври до полунощ. Тогава се забранява престоят и паркирането на локалното пътно платно на бул. "Цариградско шосе" между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "Пейо К. Яворов". 

Блокадата на централният булевард  предизвика гнева на софиянци в социалните мрежи.

От екипа на Слави Трифонов изпратиха съобщение до Bulgaria ON AIR, в което обясняват възникващата ситуация: "Като организатори на събитието, ние сме изпълнили всички предписания от страна на общината и МВР. Очакваме на митинг-концерта да дойдат много хора, които са готови да излязат да гласуват на референдума на 6 ноември – хора, които искат сами да решават съдбата си и са готови да отстояват и отвоюват гражданските си права."

Поради очакваният голям брой публика, от СДВР призовават хората да бъдат бдителни, както за децата си, за да не се загубят в множеството, така и за съмнителни хора и обекти. 

"С цел да предпазим врязване на автомобили злонамерени към мероприятието", обясни началник отдел "Охранителна полиция" комисар Борислав Муеров.

Въпреки многобройните мерки срещу евентуални терористични атаки по време на събитието, от СДВР съобщиха, че не разполагат с конкретни сведение за терористичен акт.

Вече се изграждат първите видеостени за концерта на Слави Трифонов, който ще бъде на столичния "Орлов мост". Очаква се хората да стигат от началото на "Орлов мост" до разклонението на бул. "Яворов". Тук ще има 5 полицейски екипа, 3 медицински и 5 линейки, които ще се грижат за безопасността на хората.

Допълнителни 17 полицейски пункта ще покриват целия периметър, отцепен за изявата на Слави Трифонов. Засиленото полицейско присъствие, както и частната охрана са с превантивна цел заради евентуални прояви на тероризъм. Такива мерки за сигурност не се помнят на "Орлов мост" нито от милионния митинг на СДС на 7 юни 1990 година, нито от целувката между Сергей Станишев и Лютви Местан, нито и от протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, запушвали Орлов мост в продължение на 405 дни.

Репортаж на Иван Иванов: