Петият президент - харизматична личност и международен лидер

Георги Лозанов, Иван Тенев, Атанас Атанасов и Евгений Михайлов коментират какъв трябва да е следващият държавен глава пред Bulgaria ON AIR

06.11.2016 | 20:11 Редактор: Луиза Божинова
Петият президент - харизматична личност и международен лидер

Ролята на президента през последните 25 години е много ключова. Предишните президенти Желев, Стоянов, Първанов, а до голяма степен и Плевнелиев, успяват да  влязат в критически взаимоотношения с партията, която ги управлява. Това създава нагласа, разбиране и очакване към разделение на властите. 

Това коментира медийният експерт Георги Лозанов в изборното студио на Bulgaria ON AIR. 

Иван Тенев смята, че президентът трябва да има харизма, но за съжаление харизматична личност сред днешните кандидат-президенти не вижда. 

Според режисьорът Евгений Михайлов трябва да се знаят правомощията на президента. "Би трябвало да сме честни към българския гражданин и да кажем: При тези правомощия на президента, би трябвало да се избира от парламентите".

"Ситуацията е такава, че вече все по-малко има политика и все повече има геополитика. И е много съществено президентът да бъде международен лидер", каза още Лозанов. 

По думите на Тенев този президент трябва наистина да е личност, да си тежи на мястото, да има уважението при тази геополитика на партньорите в цял свят. "Как ще разбере народа като посланията бяха като посланията на самите кандидат-президенти бяха като за премиер, а не за президент", коментира той.

Михайлов твърди, че трябва да се разширят правомощията на президента. "Да има законодателна инициатива или да има право да се намесва в случай на криза да поиска оттеглянето на правителството".

Атанас Атанасов обаче не се съгласи с него. "Преди да говорим за правомощията на президента, тр да има критерии въз основа, на които да направим избор за президент." 

Очаквайте видео с целия разговор!