ЦИК: До момента са постъпили 76 жалби

Масови нарушения с разделяне на кабинките за гласуване и неправилно откъснати бюлетини

06.11.2016 | 14:41 Редактор: Тодор Петров
ЦИК: До момента са постъпили 76 жалби

76 жалби са постъпили до момента в ЦИК. Част от тях касаят упражняване на избирателни права, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев. Сред масовите нарушения е разделянето на кабинките за гласуване, като избиратели са карани да гласуват в една за президент, после да излязат и да влязат в другата, за да гласуват за референдума. 

ЦИК разпореди да се гласува на едно място. Същото се отнася и за секциите, където има гласуване в частичните местни избори.

"Друга част от жалбите са за неправилно откъснати бюлетини от членове на секционни комисии. Има и сигнали за недопускане на наблюдатели в страната и чужбина, като на някои места неправомерно е искано нотариално заверено пълномощно. В секция в столичния квартал "Дружба" пък избиратели са карани да чакат и са пускани по азбучен ред да гласуват, което е недопустимо. В секция в "Красна поляна" пък бюлетините за референдума и за президент са пускани в една и съща кутия. В случая това е грешка на секционната комисия и избирателите не трябва да се притесняват - гласът им ще бъде отчетен", обясни говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. 

В Банкя пък пликовете за бюлетините за референдума са се оказали недостатъчни, но проблема вече е отстранен. Има данни и за образуване на опашки пред секциите по места. Такива случаи има в район "Младост" и в Стара Загора. В ЦИК е постъпило искане от една от коалициите, регистрирани за вота, гласуването в Турция да бъде преустановено заради нарушения. Това обаче е невъзможно. ЦИК е издала указания, че попълването на декларации за гласуване от други лица е недопустимо и е издала указания, че в секциите може да се говори само на български език. Към момента няма постъпили сигнали за контролиран или купен вот, заяви Нейкова.

По отношение на попълване на декларация от български граждани в чужбина, че не са гласували на друго място - няма пречка да я попълни друг, стига да се подпише саморъчно от човека, който я подава, каза Александър Андреев в отговор на въпрос.