Изборният ден започна!

В столичния район "Младост" ще получават по три бюлетини

06.11.2016 | 07:24 Редактор: Тодор Петров
Изборният ден започна!

Изборният ден започна в столичното 131 СОУ. Отворена бе първата изборна секция в присъствието на органите на реда. Специфичното в район "Младост" е, че избирателите ще трябва да изберат и свой районен кмет. Вътре те ще получат 3 бюлетини, които ще пуснат в 3 отделни урни - за президент, за референдум и за районен кмет, предаде репортер на Bulgaria ON AIR от столичната секция.

Изборният ден започна в 7:00 часа и ще приключи в 20:00 часа, но ако пред секциите има още гласоподаватели, изборният ден може да бъде удължен с още час. За да гласувате трябва да имате валиден документ за самоличност. 

Преди да гласувате трябва да сте запознати с кандидата, когото искате да подкрепите и неговия номер. Член от комисията проверява дали данните ви съвпадат с тези в избирателния списък. 

В тъмната стаичка се гласува със знак Х или V със син химикал. Ако сбъркате, имате право на още една бюлетина, но без да издавате вота от първата. Снимането е забранено. След отбелязването на вота бюлетината се сгъва, така че полето за втория печат да е видимо и без да се разкрива тайната на вота. След като пусне своята бюлетина в урната избирателят се подписва в списъка и взима личната си карта обратно. 

Гласуването за президент и вицепрезидент е задължително. Наказанието, което може да получим е заличване от списъците. Това ще се случи, ако не гласуваме на два поредни избора от един вид.