Кристалина Георгиева: Не е сбогом, довиждане е

Тя каза, че напускането на ЕК няма никаква връзка с кампанията за генерален на ООН

30.10.2016 | 14:43
Кристалина Георгиева: Не е сбогом, довиждане е

"Напускането ми на Европейската комисия няма никаква връзка с кампанията за генерален секретар на ООН", заяви еврокомисарят в оставка Кристалина Георгиева в ефира на БНР. 

По думите й участието й в кампанията е било, защото няколко източноевропейски страни са се обърнаха към премиера Борисов и са казали да пробваме, като последен шанс Източна Европа да получим тази позиция.

Георгиева е категорична, че постъпката на премиера е била правилна. 

"Правилно беше и моето решение. Аз нямам никакво съжаление за това, че опитахме”,  уточни еврокомисарят  Георгиева. Тя каза, че винаги е имала отлични отношения с българското правителство. 

Според нея в бъдеще ще се намерят възможности това, което прави в Световната банка, да намери отношение и към България. 

"Аз съм много благодарна на България за това, че ми даде възможност в продължение на 7 години да бъда български еврокомисар", споделя Георгиева и допълни, че  не е разочарована или неудовлетворена.

"Работя с прекрасни хора. Имам и имах колеги, с които много се гордея”, подчерта тя. 

Според нея това, което й предлага Световната банка, е възможност веднъж в живота и е добре не само за нея, а и за Европа.
 
Тя каза още, че не знае кой ще заеме мястото й, но е готова всячески да му съдейства, стига да й се поиска мнението.

"Това е решение на българското правителство. Аз съм тук, готова в следващите два месеца, когато е направен този избор от България, да съдействам всячески на сънародника или сънародничката, която ще дойде тук, но не е моя работа да влияя на това решение”, подчерта тя.