Кристалина Георгиева подаде оставка - напуска ЕК

Българският еврокомисар се връща в Световната банка

28.10.2016 | 19:23 Редактор: Тодор Петров
Кристалина Георгиева подаде оставка - напуска ЕК

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева подава оставка от поста си на заместник-председател на Европейската комисия. Самата Георгиева съобщи новината в профила си в Twitter и уточни, че от 2 януари 2017 г. се връща в Световната банка, където ще бъде изпълнителен директор.

Тя благодари на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер от "дъното на сърцето си за възможността да работи с неговия невероятен екип".

Ето и пълния текст на изявлението на Кристалина Георгиева:

"Когато през 2010 г. дойдох в Европейската комисия от Световната банка, оставих след себе си не просто работата и организацията, която обичах, но и една цяла сфера на дейност - международното развитие. След като внимателно обмислих предложението да стана Главен изпълнителен директор на Световната банка, реших да го приема. Връщам се към работата, която продължава искрено да ме вълнува и която ще ми позволи да помагам и на Европа и на света.

Искам да благодаря на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за възможността да бъда част от неговия прекрасен екип. Връщам се във Вашингтон в началото на следващата година. Междувременно работата в Брюксел продължава.

Очаквам да приключим успешно преговорите за бюджета на ЕС за 2017 г. Трябва да завършим и няколко инициативи, свързани с управлението на човешките ресурси в Комисията, отбелязва тя.

Сега не е моментът за сбогуване: има да се свърши още много работа. Но аз винаги ще бъда благодарна за приятелството и дълбоките връзки - професионални и лични - които изковах в Брюксел."