Проверят пътните разходи на Кристалина Георгиева около кампанията за ООН

От ЕК твърдят, че тя не е ползвала държавни средства

14.10.2016 | 17:45
Проверят пътните разходи на Кристалина Георгиева около кампанията за ООН

Евродепутатът Дейвид Кембъл Банерман е поискал от Европейската сметна палата да провери пътните разноски на зам.-председателя на Европейската комисия (ЕК) Кристалина Георгиева през последните две години, съобщава онлайн изданието EurActiv.com.

Според депутата в този период тя е провела кампания за лидерския пост в Организацията на обединените нации (ООН).

Георгиева беше вторият кандидат на България за поста генерален секретар на ООН, след като правителството оттегли подкрепата си от Ирина Бокова. В крайна сметка обаче португалецът Антониу Гутериш остана първи във вота и вчера беше назначен за следващия генерален секретар на ООН след изтичането на мандата на Бан Ки-мун в края на годината.

Още през януари Банерман е питал за пътните разноски на Георгиева. Според него честите й международни пътувания не отговарят на дейността й като еврокомисар по бюджетните въпроси и човешките ресурси.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е отговорил на въпроса през март, като е обяснил, че е поискал от заместниците му да координират работата в рамките на Комисията в ключови области. Сред тях е и насърчаване на политиките на ЕС и на международно равнище.

Конкретно за Кристалина Георгиева Юнкер е посочил, че тя е съпредседател на панела на високо равнище на генералния секретар на ООН за хуманитарното финансиране от май 2015 г.
Кембъл Банерман обаче не е удовлетворен от този отговор. Той пак е поискал от ЕК да обясни дали определени дейности, предприети от заместник-председателя Георгиева, са съвместими и оправдани с дейността й като еврокомисар. Сред тях са посещения в Етиопия и Ню Йорк.

Консервативният евродепутат подчертава, че има спекулации, че Георгиева всъщност е провела кампания за поста генерален секретар на ООН за период най-малко от две години. Той се позовава на твърдения на най-малко един постоянен представител в ООН, посочва изданието. Зам.-външният министър на Русия Генадий Гатилов също каза,че Георгиева е била в контакт с руската страна за кандидатурата й ООН “много дълго време”.

Главният говорител на ЕК Маргаритис Схинас е коментирал пред EurActiv още през ноември миналата година, че Кристалина Георгиева е обсъждала с председателя на ЕК възможността да се кандидатира за генерален секретар на ООН.

Официалната ѝ кампания трая само седмица. Гласуването в Съвета за сигурност на ООН обаче се оказа унизително за премиера на България Бойко Борисов, който отнесе и тежки критики заради оттеглянето на подкрепата за Бокова, която постигна четвърти резултат във финалния вот.

Кембъл Банерман настоява, че парите на данъкоплатците в ЕС са използвани нецелесъобразно, което пък повдига въпроса за положението на Кристалина Георгиева в ЕК. 

От пресслужбата на ЕК коментираха за Investor.bg, че Кристалина Георгиева винаги е била напълно прозрачна във връзка с разходите си за пътувания и във връзка с разходите, свързани с изпълнението на нейните задължения като цяло.

"Като заместник-председател на Комисията с отговорност за бюджета и администрацията, включителното сътрудничеството с трети страни, тя пътува, за да представлява Комисията и Европейския съюз като цяло на събития и срещи на високо равнище, да установява и поддържа връзки с ключови партньори на ЕС - национални правителства, международни и неправителствени организации", посочва се в позицията.

ЕК пояснява също така, че разходите на Георгиева за пътуванията в качеството ѝ на съпредседател на Групата на високо равнище за финансиране на хуманитарната помощ се покриват от ООН. 

Кампанията на Георгиева за лидерския пост в ООН е продължила само седмица предвид времето, в което тя беше посочена за кандидат. Разходите около кампанията тя е покрила сама и не е ползвала държавни средства. 

Четете още новини в Investor.bg