Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Боян Чуков: Реториката между САЩ и Русия е като от Студената война

Коментар в "Денят ON AIR"

05.10.2016 | 21:59 Редактор: Мария Аладжова
Боян Чуков: Реториката между САЩ и Русия е като от Студената война

Националната сигурност на Америка от доста години вече е приватизирана и тя е изключителен източник на доходи.

Това каза в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR политическият анализатор Боян Чуков.

Той коментира провалилото се споразумение между Русия и САЩ за мир в Алепо и твърденията на Вашингтон, че Кремъл действа варварски в Сирия.

"Всички твърдят, че спазват международното право и се съобраззяват с решенията на ООН. В Сирия в момента единствените, които са на законно основание, това са руснаците. Всички останали са нахлули в разрез с международното право и не в резултат на резолюцията на ООН", отбеляза Чуков.

Според него коментарът на постоянния представител на САЩ в ООН Саманта Пауър е на принципа: "Когато не ни устройва международното право и не можем да действаме, започваме да говорим за кървавия диктатор Башар Асад", продължи той.

Чуков застъпи тезата, че в репликите между САЩ и Русия ставаме свидетели на реторика, присъща на тази от Студената война. 

"САЩ се правят, че се борят с "Ислямска държава", когато всъщност въоръжават терористите. Правят се, че има умерени и неумерени групировки, въпреки че това само по себе си е нонсенс. Защото всеки, който с оръжие атакува законно избрано правителство, е терорист", припомни той думите на британския дипломат Уилям Малинсън.

Вижте пълния разговор във видеото: