25 години Американски университет в България

Годишнината беше отбелязана с бляскаво събитие

22.10.2016 | 13:39 Редактор: Кристина Михайлова
25 години Американски университет в България

Над 4500 завършили студенти от 43 държави. Това е равносметката на Американския университет в България 25 години след създаването си. Годишнината беше отбелязана на тържествена гала вечеря. Бивши възпитаници, преподаватели, дипломати и представители на бизнеса се събраха, за да отпразнуват рождения ден на висшето училище.

Семейство.

Това е думата, която описва най-добре отношенията между настоящите и бивши възпитаниците на Американския университет в България.

Боряна Занева завършва преди 16 години. А в момента живее в Бостън, където се занимава с психология. Тя е и съосновател на организацията Български училища в чужбина. Казва, че най-прекрасните години от живота й са били в университета, където се е научила да бъде смела.

25 години по-късно университетът продължава да предлага качествено образование на студентите и да се стреми да отговаря на съвременните предизвикателства.

Завършилите студенти получават бързо професионална реализация. Над 10% процента стават предприемачи, а други преподават в престижни университети по целия свят. А противно на очакванията едва 15% от завършилите българи емигрират в САЩ, обясни президентът на АУБГ Страцимир Кулински.

По време на гала вечерта за годишнината на университета имаше и благотворителен търг с картини на Анди Уорхол. Всички присъстващи се разделиха с обещанието да продължават да подкрепят добрата академична среда. Вижте още в репортажа на Кристина Михайлова и оператора Виктор Петров:

Американският университет в България (АУБГ) и национална телевизия Bulgaria ON AIR организират конкурс за EMBA стипендия. Лидери с вдъхновение за позитивна промяна ще имат възможност да спечелят две частични стипендии (50%), всяка на стойност 6000 евро, за обучение в ЕМВА програмата на АУБГ.

Конкурсът стартира на 12 октомври и ще продължи до 12 ноември. Имената на победителите ще бъдат обявени на 21 ноември по време на международната конференция Образование и бизнес: Устойчиви общности, организирана от Bulgaria ON AIR. Вижте критерите за участие в конкурса.