Малката Никол до живот под наблюдение

Акушерката Емилия Ковачева обмисля да съди болницата

20.10.2016 | 16:03 Редактор: Васил Детелинов
Малката Никол до живот под наблюдение

Акушерката Емилия Ковачева, която е обвинена в опит за убийство на новородено, възнамерява да съди частната болница, в която е работила. Това обяви адвокати й след заседание по делото. От разпита на свидетелите стана ясно, че малката Никол ще остане завинаги под лекарско наблюдение.

Доктор Радка Масларова, която е лекувала детето и е един от свидетелите по делото разказа, че бебето постъпило в болница Токуда в тежко състояние. След редица изследвания открили, че е с мозъчен кръвоизлив и мозъчен оток. След близо 2 месеца лечение, детето е изписано, но с препоръка да бъде наблюдавано.

"Родителите са много стриктни и спазват нашите препоръки. В момента тя е под наблюдение и се радва на своето детство".

- Докога ще е това наблюдение ?

- "За цял живот".

Сега, благодарение и на баба му, която е бивша акушерка, момиченцето расте нормално. Друг свидетел работил с Емилия Ковачева разказа в съдебната зала, че в болницата имало практика да се сливат две последователни дежурства. Според адвоката на акушерката това е противозаконно и обмислят да съдят лечебното заведение.

"По делото има доказателства за незаконни условия на труд, които са били явни за всички, и които са доказани с документи", аргументира се Владислав Янев, адвокат на Емилия Ковачева.

Краят на съдебния процес не се вижда. Една от причините са жалбите на адвоката на Ковачева срещу обвинението и съдебния състав, които съпътстват началото на всяко заседание.

"Ако адвокат Янев има желанието този процес да приключи по-бързо, и че е убеден в невинността на своя защитник, той трябва да прави така, че този процес да има обозрим край и то по-скорошен. Това не се прави по никакъв начин. Създават се само пречки и затруднения това дело да приключи", каза прокурор Николай Христов.

По делото предстои да бъде приета техническа експертиза на видеозаписа, който показва как акушерката удря новородената Никол.

Още в репортажа на Васил Детелинов.