Масово сбиване на афганистанци и кюрди в Харманли

Боят е станал в мигрантския център в града

19.10.2016 | 16:55
Масово сбиване на афганистанци и кюрди в Харманли

Днес около 16 часа пред административната сграда на Регистрационно-приемателния център за чужденци в Харманли отново е станало масово сбиване на афганистанци и кюрди, пише "Сега".

Разправията е започнала от забележка между кюрд и афганистанец, защото се бутали на опашката за регистрации. След това в мелето се включили около 100 души.

Трима са пострадали и са откарани в Спешната помощ в Харманли. 21-годишно момче е с контузия на гръдния кош, след удар с метален прът. Другите двама са с драскотини.

Полицията и жандармерията са се намесили веднага и са овладели развихрящия се масов бой. Свидетели твърдят, че са дошли подкрепления и от съседни градове, както и 2 линейки. 

"Боят се изнесе към жилищните халета и продължи на талази до около 17.30 часа. Едва успяхме да си тръгнем“, казват свидетели на инцидента, работещи в РПЦ-Харманли.

Задържаните ще бъдат изведени от центъра и ще им бъде отказан статут.
Това е поредно масово меле в центъра на мигранти в Града на Белоногата, трето /известно/ от края на август т.г. до сега. 

Причина за напрежението в центъра е струпването на голяма маса мигранти на територията на бившето военно поделение. 
По думите на временно изпълняващия длъжността началник на центъра Димитър Захариев кандидатите за статут са около 2700, колкото и официално е капацитета на РПЦ. 

Той посочи, че се приемат средно 50 души дневно, понякога и по 80. Налице е отново и самоволното напускане на лагера от мигрантите, преди да получат статут. Г-н Захариев не конкретизира точна бройка по колко напускат, но сподели, че установявали и до 30 напуснали на ден.