Вдигат заплатите на медиците с до 30 процента от догодина

Минимум 850 лева трябва да бъде месечното възнаграждение на лекар с една специалност

10.10.2016 | 16:47
Вдигат заплатите на медиците с до 30 процента от догодина

От 2017 година ще бъдат увеличени заплатите на лекарите и медицинските сестри и всички останали, работещи в болниците, в детските градини и ясли и болничните аптеки.

Между 15 и 30 процента ще варира покачването на възнагражденията в различните сектори на здравеопазването. Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов, след като подписа договор с Браншовата камара на работодателите в здравеопазването, Браншовата камара на дистрибуторите на лекарства на едро, Сдружението на професионалистите по здравни грижи и синдикатите. 

Министър Москов уточни, че това е първото договаряне от 2012 година до сега.

"Минимум 850 лева трябва да бъде месечното възнаграждение на лекар с една специалност или магистър-фармацевт, също с една специалност. Бюджетните здравни организации, които се финансират от Министерството на здравеопазването показват договорените параметри. Това се отнася за медицинските сестри и фелдшерите, които работят в училищата, детските ясли и градини, здравните кабинети в домовете за деца и възрастни хора", обясни още министърът.

Според него медицинските сестри в тези сектори трябва да сключват трудов договор за не по-малко от 720 лева, а шофьорите на санитарни коли – не по-малко от 530 лева. 

В големите държавни, университетски и специализирани болници, които са търговски дружества, възнаграждението на шеф на клиника не може да пада под 1150 лева, на лекар с една специалност – под 980 лв., на медицинска сестра – под 750 лв., се пише още в договора.